středa 30. srpna 2023

Jablunkov


 Město Jablunkov leží pod Jablunkovským průsmykem a bylo založené na měděné stezce do Slezska v 15 století. Stezka historií Jablunkova provede návštěvníky po největších zajímavostech města. Dle historie zdejším krajem vedla obchodní stezka a poutnici nejraději odpočívali u jabloně rostoucí na úpatí Beskydských vrchů kde poblíž ze země tryskala voda. Město má asi kolem 5500 obyvatel. Když se projdete po Stezce historii Jablunkova  Tak se dozvíte o starostovi 1924-1928 který byl hrnčířem. Další zastavení je původně renesanční, dnes novogoticky Kostel Božího Těla 1620, Náměstí kde je socha Immaculaty 1655 ,je zde muzeum. Pak klášter sester Alžbětinek 1928 a klášter Františkánů 1861. Je tam i židovský hřbitov a nejstarší jablunkovská škola.                                                                                                                                            Původní obyvatele města se nazývali  JACKOVÉ.                                             Do tohoto města to mám asi 10 km je to rodné město mých rodičů. Přáli si jednou tam spočinout takže tam jezdím často.






































6 komentářů:

  1. Romanko, je to malé město, přesto zajímavé. Díky za hezkou podívanou a těším se na další Tvoje fotografie. Krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jaruško,je opravdu malé městečko a okolní vesničky jsou hezké.

      Vymazat
  2. Romanko,to je hezké městečko,mám takové ráda.Myslím,že jsme přes něj jeli,
    když jsme byli na dovolené v Beskydech.Já málokdy narazím na otevřený kostel,
    naposledy v Polsku.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jituško,no určitě jste jeli ono ta hlavní cesta vede městem. Já taky málokdy narazím na otevřený kostel oni je totiž zamykají. Chci pořád zajet je tady ještě takový maličký v Hnojniku a moc hezký.

      Vymazat
  3. Pěkné fotky půvabneho městečka. Já si kolikrát zajdu na hřbitov v různých městech i když tam nikoho nemám. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Maruško já někdy taky zajdu i na židovské se podívat.

      Vymazat

Děkuji za komentáře