čtvrtek 21. září 2023

Třinec

 Tak tady v tom městě je můj domov .

Třinec je průmyslové město při hranici s Polskem asi 6km od Českého Těšína, při ústí řeky Olše. V okolí Třince se nacházeji Moravskoslezské Beskydy a směrem na východ nižší Slezské Beskydy. Dominantou Třince je vrch Javorový 1032/ m n.m./. V okolí jsou malebná údolí pro turisty, cyklisty, a v zimě na sjezdovkách. Okolní vrcholy- Ostrý, Velká Čantoryje, Kozubová, Jahodná a další.

V roce 1931 byl Třinec povýšen na město a postupně se ke Třinci připojovaly i okolní  obce. Novým centrem města se stalá část Lyžbice. Třinec je pověstný svým extraligovým hokejem už získal 5 titulů. Ale největší jsou zde  Třinecké železárny. Nic moc dobrého protože kdo není zvyklý a nežil by zde od narození by se udusil asi. Lidé zde mluví česky, polsky /protože zde jsou i dodnes polské školy/ a nářečím, kterému se lidově u nás říká po naszymu :)





















8 komentářů:

  1. Romanko,to je dobře,že jsi nám představila město,kde žiješ.
    Je jednou tak velké jako Turnov a tak je tam jistě i hodně zajímavostí.
    Když byli děti velké,tak jsme občas o dovolené cestovali po naši republice a možná
    navštívili i Třinec.Už si všechno nepamatuji.Krásné fotografie.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jituško děkuji, je tady dost zajímavostí, já dala jen pár fotek jak jsme byli se projít starým i novým městem jak se tu říká a trochu okrajem. Nejpěkněji je ale jak jdeš na výlet po okolních obcích i horách. Postupně přidám ale nyní mám pořád manžela v práci :) i o víkendu a jak volno to já lékaře pořád.

      Vymazat
  2. Pěkné město. Ještě jsem tam nebyla, ale na jeden tří denní zájezd jsme jeli červeným autobusem Třinecký hokejistů. Cestovka Vsacantour si občas na zájezdy pronajímá autobusy různých dopravců. Zažili jsme s ním na Rohlence dost legrace. Zaparkovali jsme a vedle nás hned zase autobus fotbalového hluku, už nevím odkud. Zatímco z druhého autobusu vystupovali namakaní mladí muži, z autobusu hokejistů většinou důchodkyně. 😂

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě dodám, mám ten autobus zde https://marijakesfoto.blogspot.com/2021/04/slovensko-hrad-devin.html?m=1
    na 10. fotce od konce.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé a moderní město, jako byla většinou ta města dříve hodně průmyslová a blízko uhelných dolů, kde se hodně stavělo, aby byly byty pro zaměstnance. Líbí se mi ten park ze kterého přímo sálá pohoda a klid. Jen je smutné, že kraje bohaté na suroviny a dříve i na průmysl, jsou kupodivu teď těmi nejchudšími co se týká obyvatel, a bohužel se z mnoha míst v těchto městech stávají vyloučené lokality. Zato ostatní kraje jen vzkvétají, ale v těchto dříve průmyslových krajích, jako by se zastavil čas...Stejně je na tom náš Ústecký kraj. Vrátit zpět krásu a slávu těchto krajů už nebude tak jednoduché...Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jaruško děkuji máš pravdu,Třinec ještě je jak takž ale Ostrava tam s té fabriky zrobily návštěvní centrum a nechali tak vše. Bydlí mi tam bratr tak jak tam pojedu nafotím Ostravu.

      Vymazat

Děkuji za komentáře