pondělí 4. března 2024

Oldřichovice-Tyra

Dnes jsme se s manželem vypravili na malou cestu do přírody s toho našeho zakouřeného města. Autem jsme dojeli k lanovce pod Javorový vrch a chtěli jako vždy na nahoru na kopec. Ale jsme se rozmysleli . Začal dost foukat vítr i když sluníčko svítilo. 

Tak jsme pochodili okolí a pak byli ještě v Oldřichovicích- Tyře. 

OLDŘICHOVICE- Podle pověsti vesnici založili uhlíři. Tam kde se nyní rozkládá obce s úrodnými poli, byly původně lesní pustiny. Ve válečných letech 1914-1916 museli všichni schopni muži do války za Rakousko-Uhersko.

Život ve vesnici velmi ovlivňuje počasí-záplavy, bouřky, krupobití, cesty zaváté sněhem. A snad už se bude dařit líp stalo se tam dost živelných katastrof kdy hodně mladých odešlo ale nyní se to změnilo.

TYRA-První zmínka o Tyře byla 1577 ale v 17 století se vydělila z Oldřichovic jako samostatná obec.

Tyrou protéká říčka Tyrka /je velice studená teče z hor/. Nachází se také tam pramen pitné vody zvaný

"BOLIBŘUŠKA" lidé si tam chodí a jezdí pro vodu.

Je všude po okolí hezká příroda jaro už pomalu je tady, je toho hodně tady co pak chodit. A my když můžeme si vyjdeme -na jedné fotečce je vidět jak nám kouří železárny a v přírodě už je hezký a dýchá se líp.

Beskydy mají co nabídnout.





Skoro všechny školy zde v zimě na Javorovém mají Lyžařské kurzy.







TADY JEŠTĚ ZACHOVÁNÁ STŘÍLNA Z 2 SVĚTOVÉ VÁLKY








NEVZALA JSEM SI SEBOU VŠE  TAK ABYCH VYFOTILA NA TAKOVOU DÁLKU ALE SNAD TO VIDĚT TEN KOUŘ JDE A TO JE DEN A CO TEPRVE V NOCI TO UŽ NIKDO NEVÍ :) TO SE RAČI NIKDO NEZÁJÍMÁ CO SE VYPOUŠTÍ...


Něco jen -Oldřichovice





TYRA



PRAMEN PITNÉ VODY" BOLIBŘUŠKA"




6 komentářů:

  1. Romanko, pěkná krajina. Hezky jste si vyšlápli. Líbí se mi název pramene. Ale "Bolibřuška" naznačuje, že bude po požití bolet břuško. 😀Kouřící komíny jsou všude. U nás třeba v noci je cítit "kafárna", jak říká manžel balírnám kávy. I DEZA, ale to bylo dříve horší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Maruško, nevím jak to je s tou vodou. Někdo řekl že léčí tak lidé jezdí a stojí se tam fronty, manžel tam i kolem toho jezdí bo je řidič autobusů tak vidí. Ale prej je to voda jen s hor nebo dokonce s vodárny co tam je kousek :) ale my tam na ni nechodíme tak nevím. No tak manžel zas říká že cítí zkažené vejce jak vypouští v noci i večer komíny.

      Vymazat
  2. Hezká procházka Romanko. Přeji Ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jaruško, dík za komentík tobě také hezké dny

      Vymazat
  3. Pěkný výlet za čerstvým vzduchem. U nás už je taky čistý, bývalo to tu příšerné. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky aspoň trochu toho čistého třeba, ale nejvíce se mi líbí v Českém ráji

      Vymazat

Děkuji za komentáře