středa 28. srpna 2024

ZOO Kontakt Liptovský Mikuláš

 Moc krásná zoologická zahrada v Liptovském Mikuláši, nedaleko Tatralandie. Zde se můžete seznámit se světem zvířat zcela zblízka a zažít přímý kontakt se zvířaty. V kontaktním ZOO je v současností více než 400 zvířat a 115 druhů a to od běžných druhů až po exotické. Počet zvířat ale stále roste. Je zde vidět zblízka medvěda, lva, tygra a další zvířata.  Novinkou je krásná motýlí zahrada a oáza květin. Zvířata v ZOO lze krmit fotografovat se s nimi. Tam kde fyzická blízkost není kvůli bezpečnosti možná zprostředkují kontakt ošetřovatelé. Také ne každé dítě může se fotit s každým zvířetem je tam věková hranice.  Je to opravdu moc hezké, je tam ještě zrcadlový labyrint, jízda na ponících a atrakce. Velmi se mi tam  líbilo. Akorát když je čas dovolenek je strašně návštěvníků a proto všude dlouhé čekací doby protože k zvířatům se pouští omezený počet. Motýli zahradu jsme nenávštivili bylo pořád plno. Na  hada jsem si netroufla - neměla odvahu pohladit jsem.


pondělí 26. srpna 2024

Egerský hrad

 Egerský hrad je nejvýraznější dominantou stejnojmenného města. Nachází se na opevněném vrchu a proslavil se zarputilou a nakonec úspěšnou obrannou proti tureckému obléhaní v roce 1552. Posádce se povedlo hrad ubránit, hrad hájilo pouhých 2000 obránců a turecké vojsko čítalo 40 000tisíc vojáků. Turci dobyli hrad až v roce 1596. Během 14-15 století hrad prošel několika přestavbami. Některé budovy se nezachovaly. Konečnou podobu hrad dostal až v 16 století. Nyní hrad slouží jako muzeum. Je tam dost výstav k vidění kde se dozvíte historii hradu. Velmi se mi líbily při prohlídkách  virtuální prohlídky které vás vezmou o několik let zpět. Procházka po hradbách je moc hezká.


neděle 25. srpna 2024

Egerská bazilika

 Egerská bazilika-je známá také jako katedrála svatého Michala a svatého Jana a je druhou církevní budovou v Maďarsku. Freska ve velké kopuli je dílem Istvána Takásce umělce z Mezokovezdu a zobrazuje Apokalypsu poslední zjevení. Bazilika je v součásné době v rekonstrukci ale s části je přístupná veřejnosti. Varhany Egerské katedrály byly postavený v roce 1864. Ale v roce 1912 byly varhany kompletně přestavěny a rozšířený. Moc hezká katedrála ale moc fotek nemám a také není perfektní kvalita měla jsem u sebe jen mobil zapomněli jsme na hotelu fotoaparát :)


sobota 24. srpna 2024

Eger

EGER- je to malé městečko v barokním stylu, nedaleko hlavního města Budapešti na severovýchodě Maďarska. V Egeru stojí za podívanou Egerský hrad nebo alespoň jeho pozůstatky. Z hradu je krásně vidět celé město. Náměstí Dobo István-což je hlavní moc hezké náměstí v Egeru. Nebo termální lázně uvnitř nebo venku je vždy dobrá relaxace, teplota vody je 30-38 vždy si najdete tu která Vám vyhovuje. Velmi impozantní je Bazilika -Egri Bazilika. A také Minaret vysoký 42m jeden z nejvyšších v Maďarsku. Naše výlety nyní byly už s  naším vnoučkem co jsme strávili  už 2 týdny s ním bez rodičů. Nejdříve výlet všichni společné nyní už s vnoučkem Maďarko, Slovensko Česko.