pondělí 29. července 2024

Zhuhai

 Zhuhai-je město na úrovni prefektury na jižním pobřeží provincie / Guangdong / v Číně. Obyvatele komunikují hlavně mandarištinou. Životní úroveň v tomto městě je na poměry celé Číny dost vysoká. Město je moderní velmi čisté a hodně oblíbené u obchodníku z Hong Kongu nebo jiných oblastí jako víkendové město. Hodně zábavných parku, hřišť za relativně nízké ceny. Návštěva parku vesmírné lodi Chimelong  je moc krásná hlavně pro děti. Akorát někdy se zažije i trochu nepříjemnosti nebo srandy. Když jste ubytování v Hong Kongu je jedno či hotelu nebo rodiny a překročíte třeba 3 krát hranice do Číny tak  máte šanci že skončíte na policii a projdete výslechem proč cestujete tam a zpět a zjistíte že Čiňa ma všechny informace o Vás jako kdysi u nás ale je to tam horší. Proto si i myslím že asijské země kdo tam nemá rodinu moc evropane  nenavštěvují. Jen pár foteček zbytek musím dodělat všechny videa.


neděle 21. července 2024

Beijing

Beijing-je hlavním městem Číny. Je jedním s nejstarších měst na světě přičemž jedna strana města modernizovaná a druhá nabízí staré čtvrti. Město je známe svými honosnými paláci, chrámy, parky, zahrady, hrobky, hradbami a bránami. Část velké zdi a v moderním městě je zajímavý stadion /Ptačí hnízdo/. Každý den na Náměstí Nebeského klidu před návštěvámi památek je ceremiál nutný věšení vlajky. Je tam hodně zákazů, fotit se nemůže vše a všude a dokonce některé národy i památky některé nevidí prostě se k nim nedostanou pokud nemají vazby na Čínu nějakého z rodiny. Mají pořád  zlobu co se stalo za 2 světové války. Vše je tam zahaleno tajemstvím hlavně ta věž na kopci. Je to vše úplně jinak jak se traduje a kdo tam vládne a jak to s nim dopadne pak dál. Hrozně lidí a strašné horko. Chtěla jsem dát video ale dám na yutube jak je všechny zpracuju tady mi nějak nešly.

sobota 13. července 2024

Hong Kong

 Pár foto město Hong Gong- Bývalá britská kolonie se vrátila do područí Číny jako zvláštní admistrativní oblast v roce 1997. Město je známe jako významné ekonomické a obchodní centrum. Vysoké mrakodrapy se zde mísí s dochovanou tradici. Na jihu Číny se z vod jihočínského moře vynořuje ostrov na němž se rozkládá Hongkong. 7 milionová metropole spadající pod stejnojmennou administrativní oblast. Jsou tu kulturní památky mrakodrapy ale taky nedotčená příroda i bohatství a také chudoba. V zemi vládné subtropické podnebí teď je tropické vlhké počasí. Lépe jet v zimě... Mnoho restaurací trhu a jídla. Voda- z kohoutků je sice nezávadná ale doporučuje se pít spíš balenou vodu. Časové pásmo oproti České republice je plus 8 hodin. Příště něco foteček ještě Čína a snad i Čínská zeď.


neděle 7. července 2024

Thajsko-Phuket

 Naše rodinka je taková mezinárodní :) Syn se oženil tady v Česku  a jeho manželka je z Hong-Kongu a bydlí oba i s vnoučaty v Irsku. Já zase s manželem Polsko České.  Tyto země bych ani neviděla neznala a nevěděla jak to tam chodí zvyky, jídla a mnoho dalších věci, ale jedna tchýně v česku druhá v Hong-Kongu ale tam se to bere jinak i vztah k dětem. Tam se spíše uznávají děti od syna. Tam není důchod tak děti dávají rodičům.  Jiná mentalita asijských zemí. Dnes pár foteček s Thajska. Příště až dám vše dohromady pokračování Hong-Kong. Všude moc lidí a teplo.

Phuket- je ostrov v Andamanském moři v jihozápadním Thajsku. Provincie Phuket se nachází na nedaleké pevnině. Časový posun je 5 hodin. A časté bývají i záplavy.